Het bouwen en plaatsen van een ooievaarsnest

Stam voor ooievaarsneststam met nest

De stammen komen uit een bos bij Gieten, ongeveer 20 Km van Groningen. Op het moment dat we ze ophalen komen ze zo vers uit het bos. In onze werkplaats worden ze geschild en de laatste takjes eraf gehaald. Als eerste wordt het ooievaarsnest op de paal gemonteerd met behulp van 4 blokken en veel houtdraaibouten. Het nest heeft een diameter van 1,30 m en is duurzaam geconserveerd. Omdat de wilgentenen gevlochten zijn om een stalen frame is het geheel zeer duurzaam.

De voet van de stam wordt van een degelijke laag zwarte teer voorzien voorzien tot ruim boven de grond. Op bovenstaande foto ziet u zowel de stammen alswel de drie schoren die de paal ondersteunen. In dit geval worden er twee nesten tegelijkertijd geplaatst.

Een nest wordt voor het plaatsen voorzien van nestvulling, om de ooievaars  alvast een beginnetje te geven. Elk jaar opnieuw zal het paartje opnieuw takken en gras en andere nestvulling aanslepen. Het nest kan zo een hoogte van enkele meters bereiken. Ooievaars zijn overigens zeer trouw en zullen altijd weer naar hetzelfde nest terugkeren.

 

We gebruiken een mobiele kraan om een gat te graven  voor het ooievaarsnest.

Een gat van een meter diep is al genoeg om een ooievaarsnest te plaatsen.

 

De graafmachine komt ook goed van pas bij het in de grond drukken van de paaltjes.

De aarde van het gat wordt weer teruggestort.

De schoren worden bevestigd met draadeinden bevestigd aan de paaltjes. De draadeinden worden helemaal glad afgewerkt. De schoren worden ingekort zodat ze boven het gras blijven en altijd weer kunnen opdrogen

En dan....

Is het nest bewoond..... Bij nieuwe nesten is het altijd zo dat eerst het ooievaars-mannetje een paar dagen uitprobeert. Vervolgens gaat hij op zoek naar een vrouwtje en probeert haar te verleiden zijn nest te komen bekijken. Haar goedkeuring is heel belangrijk. Volgens ons hebben nesten van WOuthout een goede reputatie onder ooievaars.....